Vad är oddset?

Många av oss är det som drömmer om den stora vinsten, drömvinsten i brist på andra uttryck att använda och något som då är bra att ha koll på är hur stora eller låga odds man har att vinna – men vad är egentligen odds och hur mäter man sådana?

siffror odds nöje bettingOdds är ordet som beskriver förhållandet mellan vinst och insats, kan man enklast förklara det som. Ett högt odds ger hög vinst men vid höga odds är chansen att vinna desto mindre. Därför gäller det att satsa när oddset är perfekt och det kan vara lite halvkrångligt att veta när detta sker då odds räknas ut efter en matematisk formel. Och något som är värt att veta är att denna formel kan komma att variera från vadhållare till vadhållare, detta eftersom det i realiteten finns två olika sorters odds. Vad som används är Traditionella odds, även kallade brittiska odds enligt Lotteriinspektionens definition, och det andra är Decimalform. Vad skillnaden är mellan dessa är att man enligt det traditionella sättet säger man att oddset är 4:1 vilket utläses fyra-mot-ett och vinsten blir att man får fyra kronor för varje satsad krona. Det innebär att om man har satsat sju kronor med dessa odds och vinner blir vinsten 7 X 4, alltså 21 kronor i vinst. Använder man istället decimalformen för att räkna oddset säger man exempelvis att om oddset är 2,2 så är blir vinsten också 2,2 gånger sin insats. Något annat som kan vara bra att veta om man är sugen på att testa vadhållning och odds är att odds antingen ges som fasta eller som löpande. Skillnaden mellan dessa är precis som det låter. När oddsen är fasta betyder det att spelbolaget i förväg gör en bedömning eller uppskattning av hur stor sannolikheten är för en viss utkomst och handlar det om löpande odds så ändras dessa beroende på hur många som väljer ett visst av alternativen – något som är vanligt vid vadslagning när det kommer till vissa sporter men också när det handlar om andra sammanhang såsom att betta på vem som vinner till exempel Melodifestivalen. Ett exempel där stort fokus lades just på oddsen var vid just i Mello-sammanhang och det var när Loreen kammade hem först svenska Melodifestivalen och sedan tog segrarplatsen i Eurovision Song Contest år 2012.

Oddsen i Mellon 2012

LoreenRedan efter första deltävlingen i svenska uttagningen till att utse vem som skulle komma att representera landet i Eurovision Song Contest år 2012 hade artisten Loreen oddsen på sin sida, och visst vann hon. Likaså inför Eurovision-tävlingen var Loreens odds så låga att vissa engelska bettingbolag stoppade alla spel på Sverige eftersom att man där ansåg att chanserna att hon vann det årets tävling var på tok för stora. Vad som hände var bland annat att man endast bestämde sig för att betala tillbaka precis vad spelarna satsat på att hon skulle vinna, och övergav att dubbla eller trippla insatsen, skrev SVT då, så säkra var bettingbolagen på att hon skulle vinna. Och hos de bolag där det fortfarande gick att satsa på Loreen och Sverige i Euron var oddsen fortsatt låga vilket gjorde att man då stod inför en situation som man aldrig tidigare gjort förr i Eurovisionshistorien. Skillnaden mellan Loreen som favorittippades och Rysslands bidrag som låg tvåa var till exempel vinstchanserna beräknade till att vara blott en tredjedel av Sveriges vinstchanser. Mnen låga odds ger dock inte så höga vinster. Enligt rapport från Aftonbladet om Loreens vinstchanser visade att en satsning på 100 kronor endast skulle ge en vinst på 250 kronor om man satsat på Loreen – som också kammade hem tävlingen tillslut.